Der var engang, hvor virus gav sved på panden for enhver computerbruger. I dag forbinder vi ordet med test, restriktioner, isolation og ugentlige pressemøder med nedslående nyt. Men i de gode gamle dage, dengang julen var mere jul, der var virus en ondsindet ting, der slettede alt på vores computere og gjorde det umuligt at bruge dem.

Efterhånden som vi lærte at bekæmpe virus med viden, bitter erfaring og adskillige virusprogrammer, der blev bedre og bedre, blev også truslerne mod vores online færden ligeledes større. I dag er det mest frygtede det såkaldte spyware, som er sat i verden for at aflure personlige informationer på vores devices.

Ordet ”spyware” er en sammensætning af ordene ”spy” og ”software”, og det er lige præcis hvad det er. En software, der er designet til at spionere på os og skaffe sig adgang til vores data og sende dem videre til tredjeparter som kan udnytte det. Det lyder næsten som begyndelsen på en form for murder mystery, men er desværre meget mindre underholdende.

Forstørrelsesglas og hænder

Hvordan undgår du spyware?

For at vide hvordan du undgår spyware, er det vigtigt at du først og fremmest ved, hvordan det finder vej til din computer eller din telefon. Her kan vi trække på erfaringer fra den gammeldags virusbeskyttelse.

Meget spyware er nemlig noget, du selv kommer til at downloade. Enten via programmer på nettet, som umiddelbart virker harmløse, eller hvis du kommer til at trykke på et link, du ikke skulle have trykket på. Det er desværre også blevet almindeligt at der i de betingelser, man tit skal godkende for at downloade programmer, gemmer sig en godkendelse til også at installere spyware på din computer. Det samme gælder når du henter nye apps til din telefon.

Derfor skal du, helt enkelt, være mere opmærksom, hvis du gerne vil undgå spyware. Læs anmeldelser om de programmer du henter, tjek at det ikke er fusk, og lad være med at downloade fra mystisk udseende sider.

Virusbeskyttelse

Antivirus er atter engang vejen frem

En anden ting du kan gøre for at undgå spyware, er endnu engang antivirusprogrammer. De kan nemlig hjælpe med at forhindre, at spyware overhovedet får adgang til dine devices. Ydermere findes der programmer der kan hjælpe med at lokalisere og fjerne spyware, som allerede har sneget sig indenfor.

Så kort sagt: Vær på vagt, hold godt øje, og få hjælp, hvis du er kommet til at invitere en spion indenfor.