Der er ikke mange selvstændige i dagens Danmark der ikke har en hjemmeside, uanset om din forretning er online eller offline, så er det altså på nettet at langt de fleste kunder starter når de skal finde det de skal bruge.
Det gælder faktisk alt lige fra kondisko til håndværkere, ny bil eller julegaver. Derfor skal du selvfølgelig have en god hjemmeside, men udover en god hjemmeside så skal du altså også sørge for et godt spyware filter.

Hvad er spyware

Spyware er en form for virus, eller et program der bliver installeret i din browser eller på din computer, der sporer og videregiver vigtige oplysninger omkring din færden eller vigtige informationer du har liggende på din PC.

Spyware kan bruges til mange forskellige ting, og kan skade din virksomhed på flere måder.
Har du f.eks. en webshop så kan spyware få adgang til informationer om dine kunder, eller dine kunders betalingsoplysninger hvilket gør din side meget usikker for kunderne.
I værste fald kan spyware også føre til at din side bliver lukket ned, eller blive udelukket fra serveren ved din host.

virus

Sådan kan du beskytte dig mod spyware

Der findes et stort udvalg af antivirus programmer og spyware filters som du kan gøre brug af.
Nogle af dem er gratis, men virker så typisk ikke så godt som dem du betaler for. Det kan være svært at vide helt præcist hvilke af de mange tilgængelige programmer du skal bruge.
Du kan evt. vælge at gøre brug af rådgivning der hvor du også har købt hosting af din hjemmeside. De kan typisk vejlede dig om hvad der skal til for at beskytte lige netop din type af virksomhed og din hjemmeside.

Hold øje med disse tegn

Det farlige ved spyware er at det lægger sig på din computer eller på din hjemmeside, uden at det kan ses.
Der er dog tegn som i nogle tilfælde vil kunne give dig en mistanke om at der er spyware til stede. Her er noget af det du skal kigge efter:

  • Din startside, når du åbner browseren, har ændret sig af sig selv.
  • Du får hele tiden reklamer og andre irriterende pop-ups.
  • Du bliver sendt ind på sider du ikke selv har klikket dig ind på.
  • Din computer eller hjemmeside bliver langsommere.
  • Der er mindre plads end der plejer at være.

Nogle af tegnene kan være svære at se hvis du ikke ved noget om IT, så det kan derfor være en ekstra god ide at få scannet din computer hyppigt, eller evt. få et eksternt firma til at hjælpe dig med IT sikkerhed.

Hvad hvis man allerede har fået spyware

Hvis du allerede har fået spyware, så kan det være rigtig svært at komme af med igen. Nogle spyware programmer kan fjernes via dit spyware filter hvis altså dit spyware filter kan finde det, men ofte ligger spyware meget dybt på computeren, og det kan være at du skal have ekstern hjælp til at få ryddet op på harddisken.