En cocker spaniel er lige som mange andre hunde menneskets bedste ven og en oplagt familiehund. Men hvad adskiller den så fra alle de andre? Hvad er det særlige ved præcis en cocker, som gør at man falder lige for den?

Læs videre nedenfor og se også lige her for meget mere om racen.

Cocker spaniels bedste egenskaber

Lad os starte med det indlysende: Den er sød med de lange bløde ører og det dybe, smukke næsten sørgmodige blik. Så er der en særlig bonus i dens oprindelige egenskab som jagthund. Det vil sige, at udover en kærlig og kælen hund, der er oplagt til narrestreger, har du en potentiel jagt-/vagthund.

Cockeren har simpelthen et naturligt iboende jagtinstinkt, der kan vækkes til live i relevante situationer alt efter hundens opdragelse og træning. Denne hunderace vil altid gø over fremmedes ankomst, og den vil så derefter hurtigt blive venner med dem. Hvis cockerens jagtinstinkter vækkes fx overfor en fugl i det fri, kan det opleves, at det at forfølge et spor godt kan overtrumfe lydigheden.

Cocker spaniels er generelt venligtsindede og sociale, og den er i dag overvejende en familiehund. Selvom hunden stadig anvendes til jagt nogle steder, er det ikke så udbredt i Danmark. Det er en race, der er afhængig af menneskelig kontakt. Samtidig elsker de mad og godbidder, så overvægt er en reel risiko at være opmærksom på.

Udseende og plejebehov

Den silkebløde, glatte pels kan have varierende farver typisk i brune og gyldne nuancer, og de ensfarvede hunde har en hvid plet på brystet. Cocker spaniels er omkring 40 cm høje og vejer op til ca. 15 kilo, dvs. at de betegnes som mellemstore hunde og er robuste. Levetiden for en sund cocker er omkring 15 år.

Pelsen skal børstes minimum hver anden dag, hvilket gør cockerspaniels forholdsvis plejekrævende. Ligeledes skal læbefolderne rengøres dagligt med en opvredet klud, og kig også under ørerne hver dag for at sikre, der ikke er dannet irritation eller betændelse.

Væn din cocker spaniel til de daglige plejerutiner fra den er helt lille, så det bliver et fælles hyggeligt ritual for både to og firbenede.    

Opdragelse og træning

Cockerens jagtinstinkter medfører, at der er brug for konsekvent opdragelse. Indfør klare, retfærdige regler fra starten. Madglæden taget i betragtning er godbidder en oplagt belønning.

En cocker spaniel har brug for motion og beskæftigelse et par timer om dagen. Udover de obligatoriske lufteture har hunden behov for at blive stimuleret mentalt med fx søge- og apporteringslege, der udfordrer hunden tilpas. Lige så højt som bevægelse og beskæftigelse værdsætter en cocker spaniel tid med familien, så det er oplagt at tage den med på løbeturen.

Vi elsker ’Lady og vagabonden’

Cockeren ses ofte i diverse medier. Mest kendt nok hos Walt Disney hvor den henrivende Lady er et indlysende mål for Vagabonds store kærlighed. Diverse kendisser optræder ligeledes gerne med deres cocker spaniels på fotos mv.

En meget populær og fotogen hund.

Så i denne hund har du en fotogen, social og aktiv familiehund med naturlige jagtinstinkter.