Når familien skal have ny hund, vil man på et eller andet tidspunkt løbe ind i spørgsmålet, om hunden skal være med stamtavle og komme fra et hundeopdræt, eller om det er lige meget. Der er delte meninger og desværre også rigtig meget misinformation om, hvad det egentlig vil sige. For hvad er idéen helt præcis med hundeopdræt? Og skal man virkelig betale ekstra for det? Det får du svaret på her.

Handler det ikke bare om penge?

Nej, nej, nej! Mange er desværre stadig af den opfattelse, at hundeopdrættere lever af at avle hunde og helst så mange af dem som det overhovedet er muligt, så de kan tjene en masse penge på at sælge dyre hundehvalpe. Men sandheden er en helt anden. En rigtig, godkendt opdrætter tjener faktisk sjældent særlig meget på sine hvalpe. Tvært imod. De fleste poster flere penge i forældrene og hvalpenes velfærd, end de får igen. Opdrættere af Dogue de Bordeaux er ingen undtagelse. Det er store hunde, der bestemt ikke er billige i drift.

Hundeopdræt handler om at opretholde en høj standard for hundene og bibeholde racens gode egenskaber. Avlshunde bor indenfor og er en del af familien præcis som andre hunde. De får mindst lige så meget kærlighed og omsorg som andre hunde, men de får ikke bare lov at få hvalpe, fordi deres ejere synes de er søde og gode hunde.

Hunderacer ommer ikke af sig selv

Når du køber en Dogue de Bordeaux, har du visse forventninger til hvilken hund du får. Du har nemlig læst om både dens udseende og dens temperament, og også dannet dig et billede af, hvad det kræver at have sådan en hund. Du forventer også at din hund er sund og rask. Men, hundene er jo ikke blevet til gennem tilfældige parringer, men fordi man har avlet på sunde og raske hunde, der har de rette kvaliteter.

Folk, der vælger at få et kuld hvalpe på deres hund fordi de synes at den er sød, hjælper ikke med til at opretholde racens standard. Du kan ikke være sikker på, at du får det, som du har læst om i bøgerne. Du kan faktisk ikke være sikker på, at du får en rask hund, fri for genetiske sygdomme, hvis ikke forældrene er blevet tjekket igennem.

Det rette sind og den rette form

Godkendte opdrættere gør derimod alt hvad de kan, for at avle på sunde og raske hunde med det rette sind og den rette form, der forventes af Dogue de Bordeaux. Derfor bliver hundene testet for genetiske sygdomme, mange bliver mentaltestet og mange bliver udstillet, sådan at professionelle kan vurdere om hunden lever op til forventningerne af racen.

For at sikre sig at hvalpene får de bedste forudsætninger, bruger de fleste opdrættere utrolig meget tid på både forberedelsen og tiden med hvalpene. De tager fri fra sit arbejde for at hjælpe tæven med hvalpene og for bedst muligt at forberede hvalpene på verden gennem tidlig miljøtræning og socialisering. Det er både i din og hundens bedste interesse!