Windows er det nok mest benytte styresystem til din computer. Og det er et af en grund. Der er rigtig mange gode grunde til at benytte Windows. Eller det er faktisk svært at klare sig uden.

Et styresystem

For at du kan bruge din computer, eller anden enhed, skal der være et styresystem på den. Det er ganske enkelt det system, der sørger for at administrere hardware og software på computeren, så du kan få glæde af dette. Du kan ikke game, arbejde, høre musik eller alt det andet, du bruger din computer til uden et styresystem. Et styresystem kaldes i øvrigt også for et operationssystem eller blot OS.

Historien bag Windows

Det mest kendte styresystem til computere er Windows fra Microsoft. Styresystemet var i mange år standard i de fleste computere, der var på markedet. Den første udgave af Windows blev lanceret i 1985. Det var en grafisk brugerflade til det daværende MS-DOS, der blev styre med tekst kommandoer. Windows kom hurtigt i mere og mere opdateret udgaver. Den mest kendte og meget udbredte af de første udgaver var Windows 3.1, der udkom i 1992, og solgte tre millioner kopier på de to første måneder på markedet. Siden fulgte Windows 95, Windows 98 og Windows Millennium. Styresystemet blev mere og mere grafik brugervenligt. En anden kendt og nyskabende versioner Windows XP, der udkom i 2001. De nyeste version af Windows er Windows 11, der stadig er meget udbredt på personlige computere.

Fordelene ved at benytte Windows

En af fordelene ved Windows er at det er enormt grafisk og meget brugervenligt. Langt de fleste kan forholdsvis let benytte Windows i deres dagligdag. Langt det meste hardware har en driver, der passer til Windows, så det er enkelt at tilslutte dine nye produkter til din computer. Det er oftest som Plug and Play, altså lige til at smide i. Anden fordel ved Windows styresystem er at der er rigtig mange gode hjælpefunktioner i systemet. Der er indbygget sikkerhedsforanstaltninger i systemet, så du er bedre rustet overfor hackere og virus. Og så findes der ekstremt meget software, der er udviklet til at køre på Windows, så du har så mange flere muligheder for at finde det bedste program, når du benytter Windows som styresystem på din computer.

Også ulemper

Der findes dog også en række ulemper ved at benytte Windows. Blandt andet er stort set alle vira skrevet til Windows, så du er mere udsat for dette, og du skal typisk betale for ekstra sikkerhed.